Najnovejši prispevki

Joga v boju proti stresu

Pri opravljanju dela s telesom lahko rečem, da na nekem nivoju povzročamo določen nivo stresa našemu organizmu ter umu. Sprotno odpravljanje stresa je tako pomembno, kot je pomembno sprotno bojevanje našega imunskega sistema proti bakterijam in mikrobom.

Vsi se zavedamo, koliko lahko obremenimo stroj katerega opravljamo oz. kakšno drugo napravo, ki opravlja kompleksne naloge. Poznamo koliko časa in pod kakšno obremenitvijo lahko deluje ter kdaj je potrebno obnoviti sestavne dele ali jo servisirati, da lažje opravlja zastavljeno nalogo.

Koliko pa poznamo delovanje lastnega organizma? Nekako ga jemljemo za samoumevnega češ “saj bo samo poskrbelo zase”. 

Ali lahko obnovimo telo, zapolnimo zaloge glikogena v mišicah in s tem obnovimo rezervoarje energije, če ne pojemo kvalitetne hrane?

Ali lahko kvalitetno gradimo moč kosti, če telesu ne priskrbimo dovolj potrebnih mineralov?

↪️Še bi lahko naštevala ampak cilj tega spisa je v ozaveščanju potrebe našega uma po pravilni sprostitvi, ter kako ta sprostitev vpliva na našo kvaliteto življenja.

Logično je, da po napornem mišičnem treningu počivamo in mišičam ter kostem priskrbimo dovolj surovin, da se lahko obnovijo in ojačajo, vprašanje tukaj se glasi: “Kaj potrebujejo naši možgani in um, da se uspešno obnovijo in seveda okrepijo?” 

Obstajata dva funkcijska predela možganov, ki igrata ključno vlogo pri stresu. Ta opravljata nalogo pri čustvenih in kognitivnih dejavnostih.

Imenujmo jih “čustveni” del (Amigdala – ki je pomemben del možganskega sistema, ker zazna nevarnost in se nanjo odzove) in “logični del” (dorzolateralni prefrontalni korteks) predela možganov, ki skrbi za motivacijo, delovni spomin, izbiranje, načrtovanje, smiselno delovanje, nadzorovanje izvedbe itd.

Čustveni del je sposoben izzvati “stresni odziv” skozi simpatični živčni sistem (katera glavna funkcija je priprava organizma na boj ali beg) in aktivira sproščanje in pretok adrenalina ter kortizola po našem organizmu.

Logični del ves čas poskuša izklopiti stresni odziv in nadzorovati čustveni del. Močnejši kot je naš logični del, bolj uspešen je pri opravljanju predhodno omenjenih funkcij.

Ko je stresni odziv izklopljen, naš parasimpatični živčni sistem prevzame nadzor in ta skrbi za dolgoročno preživetje. Spodbuja počitek in regeneracijo.

Parasimpatično živčevje vpliva na: slinjenje, solzenje, uriniranje, iztrebljanje, prebavo. Poleg tega ta sistem preusmeri pretok krvi nazaj v center telesa. Torej je sprostitev v korelaciji z razvitostjo logičnega dela.❗️

Stresni odziv in “sproščujoči” signali potujejo skozi telo po določeni poti in deli po katerih potekajo vsebujejo “stikala”, s katerimi lahko mi fizično manipuliramo, da bi sprostitvene signale vklopili ali izklopili. Vrat je en primer dela telesa, kjer se nahajajo takšna stikala (poleg karotidnih arterijah).

Joga usposablja celotno stresno vezje na dveh ravneh:

1. Vsakič, ko držimo asano in ostajamo v njej in se istočasno koncentriramo ter se poskušamo uravnotežiti, se aktivirajo naši logični možgani. ✔️

2. Ko se upogibamo naprej, se naš “sprostitveni” signal vklopi skozi “stikalo” v vratu. Tako torej se z istočasnim upogibanjem naprej in koncentriranjem sproži oboje; logični možgani in sprostitveni signal.✔️

✔️Krčenje vratu nazaj sproži signal odziva na stres skozi omenjena stikala v našem vratu. Krčenje mišic prav tako sproži signal odziva na stres. ✔️

↪️Torej, ko se nagnemo nazaj in krčimo svoje mišice medtem ko moramo ostati mirni in se osredotočiti na ravnotežje, našemu logičnemu delu dodelimo dodaten izziv.

Torej je potreboval premagati signal odziva na stres na ta dva načina, preden smo lahko v koncentriranem ravnotežju med držo.

❗️Ta “dodatni” napor, ki ga mora logični del opraviti ga “natrenira” kot mišico.❗️

Na koncu serije položajev joge so logični možgani prav tako imeli svojo “vadbo”.

Vibrirajo z aktivnostjo. Počutite se duševno mirne, saj ohranja čustveni del utišan.

Takšno dolgoročno usposabljanje povzroči ponovno povezovanje nevronskih povezav v logičnem predelu možganov.

❗️Oblikujejo se nove povezave, ki omogočajo, da lažje nadzirate svoje misli. Morda boste ugotovili, kako veliko lažje usmerjate svoje misli v smer, ki jo želite in se zadržujete v pozitivnih mislih ali izkušnjah.

To je en izmed razlogov, zakaj ima pravilno in strokovno vodenje joge pozitiven učinek na odpravljanje depresije in anksioznosti. ❤️

Močnejše povezave v logičnem delu imajo nadzor nad delovanju čustvenega dela in s tem odzivnost na stres. Zato je pravilna izvedba joge tako zelo učinkovita pri boju proti stresu.☺️

DanYoga

DanYoga

Ni komentarjev

Tvoj komentar...ImeE-pošta

Napiši komentar

Ste pozabili geslo? Vnesite svoje uporabniško ime ali e-poštni naslov. Po e-pošti boste sprejeli povezavo za ustvarjanje novega gesla.