Najnovejši prispevki

POGOSTO ZASTAVLJENA
VPRAŠANJA

Spodaj je nekaj vprašanj in odgovorov, ki jih prejmemo od svojih udeležencev. Če imate vprašanje in tukaj niste našli odgovora vas prosimo, da uporabite obrazec spodaj in nam pošljete svoje vprašanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Kdo lahko prične z vadbo joge?

Vsak, tako moški kot ženske, neglede na življenjsko obdobje. 

Kaj moram vzeti na vadbo joge?

Vse kar potrebujete za prakso joge se nahaja v našem studiu (podloga, blazina, odeja, voda) oblecite se v udobna oblačila.

Sem popolni začetnik v jogijski vadbi, katera vadba je primerna zame?

Primerna vadba je joga za začetnike, kjer spoznate osnovne asane in osnovne tehnike dihanja. 

Med izvajanjem določenih asan čutim bolečine, ali je to normalno?

Med izvajanjem asan, se ne sme čutiti intenzivne bolečine, saj se med raztezanjem ne sme prekoračiti praga bolečine.

Med izvajanjem določenih vaj, čutim rahlo pokanje v sklepih, je to normalen pojav?

Pokanje v sklepih je načeloma normalno saj se iz sklepa sprošča plin. Priporočljivo je, da se raztezanje prične postopoma, tako bodo vezi požnejše in do pokanja ne bo prišlo.

Ali se moram pred vadbo joge ogreti?

Zelo pomembno je ogrevanje pred vadbo joge, zato posvetim prvi del vadbe prav ogrevanju telesa, ki služi kot vstopnica naprednejšim asanam.

Imam diagnosticirano hernio, ali lahko vadim jogo?

Vsak, ki ima diagnosticirana določena bolezenska stanja, se naj najprej posvetuje s svojim zdravnikom. Vadba joge pa po izkušnjah pomaga zdraviti zdrs medvretenčnih ploščic.

Ali lahko izvajam jogo doma?

Seveda, vendar je priporočljivo obiskati vodeno vadbo, kjer se naučite pravilne izvedbe asan in tehnik dihanja med asanami, ker tako se izognete morebitnimi poškodbami zaradi nepravilnega izvajanja.

Ali lahko prakticiram jogo, če imam preveč kilogramov?

Da, jogo lahko izvajate s katerikoli težo telesa, velikosti in fizični pripravljenosti. Dober inštruktor joge vam lahko pomaga prilagoditi položaje, ki ustrezajo telesnemu tipu in obliki.

Kaj pomeni HATHA?

Beseda hatha pomeni nenasilno oz. postopno. Hatha joga se nanaša na niz fizičnih vaj (poznanih kot asane ali drže) in zaporedja asan imenovane vinjasa, zasnovanih za uskladitev vaše kože, mišic in kosti. Tudi položaji so zasnovani tako, da odpirajo številne kanale telesa – zlasti glavni kanal, hrbtenico -, da lahko energija prosto teče.

Hatha se prevaja tudi kot ha, kar pomeni “sonce” in tha, kar pomeni “luna”. To se nanaša na ravnovesje moških aspektov – aktivnih, vročih, sončnih – in ženskih vidikov – dovzetnih, umirjenih, lune – v vseh nas. Hatha joga je pot do ustvarjanja ravnotežja in združevanja nasprotij. V svojih telesnih telesih razvijamo ravnovesje moči in gibčnosti. Naučimo se tudi uravnotežiti svoj trud in se predati v vsaki pozi.

Hatha joga je močno orodje za samopreobrazbo. Od nas zahteva, da svojo pozornost usmerimo v dihanje, kar nam pomaga, da smo še bolj prisotni pri odvijanju danega trenutka.

Če imate vprašanje in niste našli odgovora vas prosimo, da uporabite ta obrazec in nam pošljete svoje vprašanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

    Ste pozabili geslo? Vnesite svoje uporabniško ime ali e-poštni naslov. Po e-pošti boste sprejeli povezavo za ustvarjanje novega gesla.