ZGODBA O ŽIVLJENJU MED LAŽJO IN RESNICO DanYoga

Pred par tisočletji je v Indiji živel kralj Janaka. Nekoč je imel grozne sanje, da je izgubil vse imetje in da je bežal pred sovražniki, ki so ga hoteli ubiti.

Na begu skozi gozd je bil hudo lačen in žejen in ko je prišel do malo hrane, mu je še ta padla v prah. Od vsega hudega in bede se je zjokal in se prebudil v kraljevski postelji. Vzglavnik je bil še moker od njegovih solza.

Sklenil je, da bo prišel do dna resnice kateri svet je resničnejši, tisti, ki ga je sanjal, ali ta, ki ga živi zdaj.

Razpisal je celo nagrado, da bo dal pol kraljestva tistemu, ki bo razrešil to uganko.
Prihajali so razni modreci in mu ponujali svoje odgovore, vendar noben odgovor ni zadovoljil kralja.

Na dvor je prišel tudi dvanajstletni deček po imenu Aštavakra, ki je imel kar osem telesnih hib. Kralju je rekel, da ima on pravi odgovor zanj.

Ko so ga zagledali modreci in kraljevi svetovalci so se vsi začeli smejati, deček pa jim je zabrusil nazaj, da so vsi le kožjevidci.
Kralj ga je vprašal zakaj jih tako imenuje, Aštavakra pa mu je odgovoril, da žal dlje od kože sogovornikov ne vidijo, ne vidijo človeka v dušo.

Ta odgovor pohabljenega dečka je smejoče dvorjane zresnil, kralj pa ga je vprašal, kateri svet je torej resničnejši.

Aštavakra mu je odgovoril:

» Sanje so se začele in sanje so se končale, to ni resnični svet, ampak tudi ta v katerem si kralj ni resnični svet, kajti tudi ta svet se je enkrat zate začel in se bo enkrat zate končal, kajti vse kar ima svoj začetek in svoj konec ni pravi svet in ni prava resnica.«

Kralj ga je vprašal; »Kje pa je potem tisti svet, ki je resničen in kje je ta prava resnica, ali mi lahko to pokažeš?«

»Seveda« je odgovoril pohabljeni deček Aštavakra in mu odkril metodo poglabljanja vase.

Po poročanju te zgodbe iz Ramajane je po tem kralj Janaka pohabljenemu dečku Aštavakru ponudil pol svojega kraljestva, pohabljeni deček Aštavakra, ki je bil mojster svojega časa pa je to ponudbo dobrohotno odklonil.

??Spoznaj v sebi svet božanskosti, ki nima ne začetka in ne konca.??

NAMASTE??? #danyoga

Podobni prispevki