V nevidnem vesolju ima energija tri lastnosti, ki jim pravimo gune.

Satva pomeni čistost, radža pomeni spremembe, dejavnost, strast ter tame, ki ponazarja temo in inercijo.

Hrana je energija, kot vse ostalo. In tudi hrana ima svetle in temne strani – Jin-Jang. Kadar energija zavzame obliko, prevlada ena izmed lastnosti (satva, radža ali tama). Tako je naprimer na jablani nekaj jabolk zrelih – SATVA, nekaj jih šele zori – RADŽA, nekaj pa jih je že prezrelih – TAMA. Vendar ne glede na to katera od treh naštetih lastnostih pretehta, je v sami hrani vselej prisoten element še drugih dveh.

HRANA SATVE – je najčistejša prehrana in najprimernejša za slehernega učenca joge. Krepi telo in ga ohranja v spokojnem stanju. Pomirja in čisti vašega duha ter mu omogoča, da deluje s polno zmogljivostjo. Hrana satve torej vam prinaša popolno zdravje, mirnega duha in obvladano čilo telo ter uravnovešen energetski pretok med njima. Hrana satve obsega žitarice, kruh iz otrobov, sveže sadje in zelenjavo, sadne sokove, stročnice, orehe, semena, kalčke, kefir, med in zeliščne čaje.

HRANA RADŽE – je pekoča hrana, grenka, kisla ali slana. Ta hrana velikokrat podira ravnovesje med duhom in telesom. Preveč hrane radže deluje na telo dražilno, zaradi česar je duh nemiren in neobvladan. Med hrano radže spadajo močne začimbe,  močna zelišča, kava, pravi čaji, ribe, jajca, sol in čokolada. Tudi prehranjevanje v naglici spada v radžo.

HRANA TAME – ta hrana ne koristi ne telesu, ne duhu. Zapira pot prani oziroma energiji, zastira mišljenje in človeka dela inertnega. Ob takšni prehrani se ruši telesna odpornost. Nastajajo bolezni tako telesne kot duševne. Med hrano tame štejemo meso, alkohol, čebulo, česen, fermentirano hrano. Tudi prenajedanje spada v tamo.
ČISTA PREHRANA PRINAŠA OČIŠČENJE NOTRANJE NARAVE.

Podobni prispevki