DanYoga Veronika Meditacija

Hote ali nehote vsi iščemo duševni mir, ki ga prinaša meditacija.

Meditacija je neprekinjen tok zaznave oziroma misli, kakor tok vode v reki.

Kadar je naša pozornost na kaj osredotočena je naš duh tiho, če nam uspe, da misli usmerimo na samo en predmet, se nenehni notranji dvogovori ustavijo. Prav zdaj lahko prisluhnete svojim mislim, na tisoče jih nekontrolirano šviga sem ter tja in skoraj nemogoče se vam zdi, da bi jih lahko upočasnili ali celo ustavili. Kadar počnete kaj, ki vam je všeč, se družite z ljudmi, ki so vam ljubi, pozabite na svoje težave in misli se zdijo urejene in pod kontrolo, pa vendar takšen občutek traja le toliko časa, kot traja samo druženje. Hitro spet nekaj zmoti vašega duha in zopet se vrnete v svoja običajnabrezciljna tavanja vaših misli.

Meditacija je vaja, s katero bodo vaše misli postale urejene in usmerjene, nič več ne bodo one tiste, ki bodo obvladovale vaše življenje. Z meditacijo se trenira vaš duh, da postaja pozoren, kar pomeni, da s pomočjo misli utišamo duha in ugledamo SEBE. Ko boste znali ustaviti vaše miselne tokove, se boste končno zagledali, pričeli boste odkrivati svojo resnično naravo in modrost ter spokojnost, ki sta v njej.

Tvoj duh je kakor jezero, njegovo površino kodrajo valovi misli, da boš lahko ugledal/a svoj resnični jaz, bo potrebno najprej umiriti valove. Jaaa, lahko postaneš gospodar svojih misli. Ko smo budni našega duha največkrat motijo razne želje ali spomini, tako lepi kot slabi. Izmed vseh sil pa so ravno čutila tista, ki našega duha vznemirjajo. Ob priljubljeni melodiji, se spomnite na čas, ko ste jo prvič slišali, ob omamni vonjavi se vam tok misli vrne v čas, ko ste to vonjavo prvič vonjali… Izmed čutil sta prav vid in sluh najmočnejša  in nenehno vlečeta duha navzven in zapravljata dragoceno energijo. Prav zaradi tega, si pri meditaciji pomagamo z mantrami – zvoki, kakor s podobami – pri trataku. Najpomembnejše je, da postane meditacija vaša dnevna rutina, tako kot recimo spanje ali hranjenje. Zaželjeno je, da jo vsaj na začetku izvajate ob istem času in na istem kraju. Tako se vam bo duh sam od sebe izuril in se odzval nemudoma, kakor hitro boste sedli k meditaciji – tako kot je vaš želodec navajen, da ob času kosila pričakuje hrano. Tisočletna zgodovina meditacije pozna številne tehnike meditiranja. Tehnika, ki jo priporočam se imenuje džapa – ponavljanje mantre in tehnika, kjer se osredotočate na eno samo točko…  Skratka meditacija ponuja številne možnosti in tehnike, pomembno je, da jih spoznate in  najdete sebi najbolj ugodno ter z njo nadaljujete in vztrajajte.
RESNIČNI JAZ NI INDIVIDUALNO TELO ALI DUH, AMPAK TISTO, KAR JE GLOBOKO V VSAKEM ČLOVEKU.

Podobni prispevki