Vadeči DanYoga Joga
Po jutru se dan pozna in povem vam, danes je ČUDOVIT dan.

Joga ima resnično ogromno pozitivnih učinkov na naše telo, um in duha.

Krvni tlak: redna vadba joge pripomore k znižanju krvnega tla, boljši cirkulaciji in oksigenaciji telesa.

Srčni utrip: joga pripomore k znižanju srčnega utripa (počasnejši srčni utrip kaže na sposobnost srca, da je dovolj močno, da potiska več krvi z manj utripa).

Cirkulacija krvi: joga izboljša cirkulacijo krvi. S prenosom pomembnih hranil in kisika skozi telo izboljša delovanje organov, kože in možganov.

Dihalni sistem: z dihalnimi vajami joga upočasni dihalni ritem in izboljša telesno kondicijo. Nižja frekvenca dihanja kaže na dejstvo, da pljuča delujejo bolj učinkovito.
Srčno-žilni sistem: kombinacija nižjega srčnega utripa in izboljšane oksigenacije telesa vpliva na večjo vzdržljivost srčno-žilnega sistema.

Organi: vadba joge hkrati omogoča masažo notranjih organov in izboljša obrambne sposobnosti telesa. Joga omogoča povezavo z lastnim telesom in sposobnost zaznavanja neprimernega delovanja znotraj telesa.
Prebavni sistem: izboljša funkcije prebavnega sistema (prebava, absorpcija, peristaltika …).
Imunski sistem: izvajanje joge pripomore k dvigu odpornosti telesa.

Bolečinski prag: redno izvajanje joge dvigne toleranco telesa za bolečino (bolečinski prag). Z vadbo joge lahko odpravimo kronične bolečine, npr. bolečine v križu.

Metabolizem/presnova: z jogo izboljšamo presnovo. Uravnovešena presnova se kaže v zdravi telesni teži in sposobnosti nadzorovanja apetita.

Staranje: izvajanje joge spodbuja proces razstrupljanja telesa, kar se med drugim kaže tudi v upočasnjenem staranju.

Drža: izvajanje joge pripomore k zavedanju telesne drže, nauči nas, kako ohraniti in nadzorovati pravilno držo. Prek joge in boljše telesne drže pridobimo samozavest in zdravje.

Telesna moč: z uporabo teže lastnega telesa joga pripomore k okrepitvi telesne moči.

Energija: redno izvajanje joge prinaša nenehen občutek napolnjenosti z energijo. Po končani vadbi joge se počutimo močnejši in bolj polni energije namesto utrujeni, kot pri večini drugih telesni vadb.?

Telesna teža: med pozitivnimi učinki joge na metabolizem skupaj z redno vadbo joge je tudi ohranjanje zdrave telesne teže. Razteg mišic (na daljši rok) pripomore k zmanjšanju količine celulita, ki se sicer nabere okoli mišic.

Spanje: izvajanje joge pripomore k izboljšanju spalnega ritma.

Ravnotežje: z jogo se ponovno naučimo ohranjati ravnotežje, ga okrepimo in tako nadzorujemo svoje telo. Izboljšanje ravnotežja z jogo se kaže tudi v vsakodnevnem življenju in opravilih.

Splošne funkcije telesa: joga izboljšuje splošne telesne funkcije. Posledica so učinkovitejši telesni gibi, lahkotnejše gibanje in izboljšanje sposobnosti telesa kot celote.

Zavedanje telesa: z jogo se začnemo bolj zavedati svojega telesa. Med vadbo joge izvajamo majhne, skoraj nezavedne gibe, ki izboljšajo našo telesno držo. Z redno telesno vadbo povečamo občutek udobja v svojem telesu.

Moč telesnega centra: z jogo okrepimo mišice centra (trebuha), kar se kaže v izboljšani telesni drži in vsesplošni telesni moči. Z okrepitvijo centra telesa pripomoremo k hitrejšemu zdravljenju in zmanjšanju poškodb.

Spolnost: joga nam lahko pomaga pri izboljšanju spolnosti prek boljšega nadzora nad telesom, sposobnosti sproščanja in večje samozavesti.

Podobni prispevki