DanYoga Veronika Pranajama

Prana je elektrika za naše telo. Brez prane ni joge.

Prana deluje na naše telo, da si jo kopičimo in da jo poljubno razporejamo. Asane v določeni meri same vzpostavijo pravilno prano.

Kaj je torej prana? Energija!!! Vem opis energija je premalo, saj prana ni samo energija, pač pa je skupna vsota vseh energij, ki so v vesolju. Ko prana deluje na kozmični eter, nastajajo vse oblike snovi. Po mnenju jogijev je prana v zraku in vendar prana ni ne kisik, ne dušik in ne katera druga kemična sestavina atmosfere. Prana je v hrani, v vodi, v sončni svetlobi. Prana je v vsakem telesu, celo tam, kjer ni zraka.

Važno je, da prano odkrijemo. Da spoznamo, da jo je mogoče kontrolirati, ji določiti zakone in tehnike. Znanost o kontroliranju prane se imenuje pranajama. Ne samo dihalne tehnike, ampak vse jogijske vaje skušajo to doseči. En sam primer, s kontrolo prane, lahko jogiji ustavijo svoje srce.

Poznamo tri osnovne vrste dihanja: Ključnično – plitvo, rebrno – srednje in predponsko – globoko. Popolno jogijsko dihanje združuje vse tri in se začne z globokim vdihom, nadaljuje pa z rebrnim in ključničnim. Večina ljudi ne diha pravilno, dihajo namreč plitvo in skozi usta, trebušno predpono pa le redko uporabljajo. Joga poskrbi, da se naučimo dihati pravilno, da napolnimo celice s kisikom in se s tem izognemo zakisanosti celic.

Jogijske dihalne vaje vas bodo naučile, kako nadzorovati prano in s tem duha, saj je to dvoje med seboj povezano. Kadar ste jezni ali vas je strah dihate plitvo, hitro in nepravilno, kadar pa ste sproščeni ali globoko zamišljeni, dihate počasi. O tem se lahko sami prepričate. Opazujte svoje dihanje in videli boste da se stanje vašega duha odraža v načinu dihanja. Pa veste kaj to pomeni? Da lahko z obvladovanjem dihanja obvladujete tudi stanje svojega duha. Če torej uravnavate dihane, s tem ne povečujete le količine vdihjenega kisika in prane, ampak se pripravljate na koncentracijo in meditacijo.
KADAR JE DIHANJE NESTANOVITNO, JE NESTANOVITEN TUDI DUH IN KADAR JE DIHANJE MIRNO, JE MIREN TUDI DUH.

Podobni prispevki